Work For You Stories

Mariana

Jag hade drivet och viljan dom hade resurserna

Mariana började hos Work for you som deltagare i Arbetsmarknadsutbildning för personer med synnedsättning. Mariana har en lång bakgrund som egen företagare men en hastig synnedsättning satte stopp för detta och ledde till arbetslöshet.

Mariana

I början av Marianas tid hos Work for you var det mycket förtvivlan över olika utredningar och genomgångar av hjälpmedel. När situationen landat lite så var hennes känsla att processen varit nyttig och meningsfull. Hon fick dataundervisning i att behärska förstoringsprogram samt tangentbordsträning.

Dataundervisningen var mycket värdefull för mig men också mycket viktig för att kunna arbeta obegränsat med datorn på en arbetsplats trots min synnedsättning.

Första gången Mariana satte sin fot på Work for yous kontor i Kista för att träffa sin jobbcoach, kände hon att här skulle jag vilja jobba med att hjälpa människor ut i arbetslivet, här skapades hennes tydliga målbild. Med hennes erfarenhet att själv blivit synskadad mitt i livet kunde hon tillföra arbetsplatsen värdefull kunskap. Hennes starka driv och målmedvetenhet ledde till att hon skapade ett tydligt mål.

"Att skapa sig en tydlig målbild är jätteviktig för din personliga utveckling. Det gör dig driven och målmedveten. Min jobbcoach såg mitt driv och lyfte mina starka sidor även dom dagarna jag själv tvivlade på mig själv."

Mariana började sin praktik på Work for you som jobbcoach. Medan man började förhandla om hon kunde få hjälp att få sin coachutbildning finansierad av Arbetsförmedlingen. Utbildningen var det sista som behövdes för att Mariana skulle nå sitt uppsatta mål. Idag jobbar Mariana som jobbcoach /handledare på Work for you.

"Jag är tacksam för all hjälp jag fått på min väg ut i arbetslivet igen. Jag fick domrätta hjälpmedlen jag behövde för att kunna utföra mitt jobb obegränsat trots min synnedsättning. Är jätteglad att Arbetsförmedlingen gav mig möjligheten att kunna komma vidare. Jag hade drivet och viljan dom hade resurserna."

Marianas resa är idag en stor tillgång för de deltagare hon träffar dagligen. Att som deltagare mötas av någon som varit med om en liknande resa underlättar. En viktig nyckel är enligt Mariana att varje människa får göra saker som kommer inifrån dom själva. Även de mest välmenade och kloka råd kan bli fel om inte individen är redo att ta emot dom.

"Där börja vårt viktiga jobb som jobbacoach /handledare. Vi ska lyfta och uppmuntra våra deltagare att ändvända sina styrkor, gåvor och talanger. Som arbetssökande är det redan ett tufft läge och en pressad situation. Det är normalt att tappa sitt driv. Vi ska göra dem drivna att söka jobb och våga ta för sig av arbetsmarknaden med stolthet."

Mariana vägrade ta ett steg tillbaka i sin yrkesutveckling och hennes starka drivkraft har tagit henne till det hon idag beskriver som sitt drömjobb och det är vi väldigt glada över.

"Man brukar säga att stängs en dörr för dig öppnas en annan. Jag är av den meningen att stängs en dörr för dig, vänta INTE på att en annan dörr ska öppnas. DU bestämmer själv vilken dörr DU vill öppna."