Work For You Stories

Viktoria

Hon hade bestämt sig, tränat och förberett sig. Hon lyckades!

Ett vanligt förekommande hinder som vi dagligen stöter på i vårt arbete med deltagarna är, rädslan över att ta kontakt med arbetsgivare.

Barn som bygger med lego

Många personer som söker arbete, gör det via mejl, på annonser man hittat på Arbetsförmedlingens Platsbanken. Inget fel på Platsbanken. Det finns ledigare jobb där. Klart du ska söka! Men visst skulle du öka dina chanser att bli kallad på intervju om du lyfte luren och ringde upp och presenterade dig.

Detta var något vi pratade mycket om under våra individuella möten, jag och deltagaren som den här historien handlar om. En ung tjej som i framtiden skulle utbilda sig till förskolelärare. Men först ville hon ha en praktik för att prova på yrket och se om det verkligen var rätt för henne. 

Hon hade själv förstått fördelarna i att ta kontakt via telefon och besök, men där och då var det också en av de största rädslorna hon hade.  

Vi började i små steg, skrev samtalsupplägg och tränade på intervjufrågor. Hon var med på föreläsningar i Work for yous lokaler om intervjuteknik, hisspresentation m.m. Efter någon vecka började vi göra presentatonsövningar under våra möten.   En dag så hade hon bestämt sig. Hon skulle åka ut och besöka den där förskolan. Hon skulle prata med chefen och lämna sitt CV. Nu skulle det ske.   Men nästa möte när vi träffades så visade det sig att hon fått kalla fötter…  

Så där höll vi på under en tid.   En dag när vi skulle träffas för vårt vanliga veckomöte så stämde jag av hur det gått med förberedelserna och besöken. Hon berättar att hon återigen, inte, åkt till den där förskolan. Men, hon hade gjort något annat. Hon sa att hon kände en extra stor press eftersom hon ville ha den där praktiken så mycket. Därför hade hon bestämt sig för en annan typ av träning.  

Hon berättade att hon i stället hade åkt till grannkommunen. Där var hon ändå inte så sugen på att praktisera eller jobba. Hon hade åkt dit, knackade på, fick prata med chefen och berättat vad hon ville. Det hade gått jättebra. Faktum var att dom hade ett större personalmöte just den dagen. Hon hade blivit inbjuden och fått presentera sig för personalen.  

Självklart var hon nervös, men hon gjorde det! Hon fick jättepositiv feedback och blev dessutom erbjuden en praktikplats! 

Hon var så stolt och glad, dels över praktiken, men framför allt för att hon övervunnit en av hennes största rädslor. Hon hade bestämt sig, tränat och förberett sig. Hon lyckades!