Work For You Stories

Riad

Från Svårigheter till Framgång: Hur Yrkessvenska Förändrade Mitt Liv

Hej alla! Jag heter Riad och jag vill dela med mig av min resa. Jag är kurd som är född i Syrien och jag kom till Sverige 2014. I mitt hemland jobbade jag med kylanläggningar och luftkonditioneringsanläggningar.

Riad

När jag kom till Sverige läste jag SFI och fick sedan jobb inom lokalvård och som maskinoperatör på ett stålverk. Efter ett tag började jag en arbetsmarknadsutbildning inom kyl- och värmepumpsteknik.

Yrkessvenska gav mig möjlighet att klara av min utbildning och med detta växte min självkänsla både som yrkesperson och privatperson.

Mitt första försök att utbilda mig i Sverige resulterade i ett misslyckande på grund av svaga kunskaper i det svenska språket. Jag har alltid varit en praktiskt lagd person och tänkt att goda praktiska kunskaper kommer räcka.

Min motivation sjönk mycket och jag kände mig uppgiven. När jag kom till Yrkessvenska A kunde jag knappt prata, läsa eller skriva på svenska och det var väldigt tufft. Pedagogerna motiverade och stöttade mig till att förbättra min svenska och det ledde till att jag blev tillräckligt duktig för att komma in på och klara av den svåra utbildningen inom kyl- och värmepumpsteknik.

Pedagogerna var suveräna och fick mig att verkligen engagera mig i min språkutveckling. Mitt engagemang kom att sträcka sig utanför det yrkesmässiga. Jag läste och tittade på nyheter, tittade på svenska tv-program och jag tog mig mod att samtala med svenskar fastän det var väldigt nervöst. Det var tufft men jag tog ett steg i taget och mina framsteg gjorde att jag växte.

Yrkessvenska gav mig möjlighet att klara av min utbildning och med detta växte min självkänsla både som yrkesperson och privatperson. Tidigare var jag blyg och ville inte prata svenska för att jag var rädd att göra fel men mina stärkta språkkunskaper ledde till att jag vågade skapa kontakter med infödda svenskar. Jag kunde skapa mycket bättre relationer med personal på mina barns förskola och skola. Det svenska samhället öppnade upp sig för mig.

Jag rekommenderar alla som vill utveckla sin svenska generellt men också kopplat till sitt yrke att studera Yrkessvenska. De hjälper och motiverar dig att bli bättre på svenska och försöker lyfta ditt självförtroende. Att börja studera Yrkessvenska förändrade mitt liv i Sverige och öppnade upp nya möjligheter. Jag är tacksam för den dagen då jag valde att studera Yrkessvenska.

Genom att studera Yrkessvenska förändrade jag mitt liv och öppnade upp nya möjligheter. Idag kan jag med stolthet säga att språket inte längre är en barriär, utan en bro som förbinder mig med samhället och mina drömmar.